Hoe eenvoudig de oplossing

Wij onderwijzen schijnbaar een programma van verlichting. Zogenaamd onderwijzen we dat er een manier is waarop jij je denken kunt veranderen en aan de hand van dat proces het dilemma kunt elimineren en transformeren dat jij hier op aarde ervaart in associatie met jezelf – met de dood en met de tijd. Een van de vereisten voor dit soort onderwijs zou lijken te zijn – is onvermijdelijk, uiteindelijk – dat de aardbewoner, het bewustzijn, zich van dit dilemma bewust is. Als jij mij hiermee wilt vergezellen, zou dit een soort bazelen keukenpraatje worden. Er is geen reden waarom we hier geen discussie over kunnen hebben, want er is geen lering die niet omvat of kan omvatten het probleem waarin er sprake is van een poging tot een oplossing.

Maar er is een probleem met betrekking tot het menselijk bestaan op de planeet aarde dat axiomatisch is met het begin van zijn bewustzijn in associatie met zijn omgeving. En hij wordt onmiddellijk geleerd zichzelf te verdedigen en zich te associëren in een vorm van werkelijkheid die herinneringen vormt die zijn ouders of zijn maatschappij of zijn soort hebben met betrekking tot wat hij is. Nu, diegenen van jullie die met mij zitten hebben duidelijk een menselijk patroon ontwikkeld van een perceptuele associatie met jezelf die je definieert als de werkelijkheid. Nietwaar?

Dit wordt het klaaglijke keukenpraatje, want als je alles wat ooit sinds het begin van de tijd gezegd is weglaat, kom je uit bij… wat? Het dilemma van zin. Kan ik dit nog eenvoudiger voor je maken? Het dilemma van de reden waarom jij hier bent. Het dilemma van… wat? Van wie jij bent. Wat ben jij? Nu, het is voor je metgezellen in de wereld makkelijk om te zeggen: “Wel, ik heb dat probleem opgelost, ik ben accountant” of “Ik ben huisvrouw” of “Ik ben dokter” of “Ik ben een mens” of “Ik ben een Methodist” of “een Sjiiet moslim die alle christenen gaat vermoorden.” Ik ben niet geïnteresseerd in wat je bent. Diegenen van jullie die tot de conclusie komen dat wie je bent je niet bevredigt in relatie tot het bewustzijn van de eeuwigheid dat je voelt, zullen blijven… wat? Zoeken naar een rechtvaardiging voor jezelf. Dit is heel basisch. Maar het zo basisch dat het onvermijdelijk waar is. Nu, in de directe mate dat jij, door welk middel ook, in staat bent je behoefte om te weten wie je bent te bevredigen… En daartoe kom je misschien via religieuze motivaties, misschien door antwoorden te vinden in je beschrijving van de Braziliaanse kevers, of in de bouw van een master computer die sneller dan het menselijke brein het aantal moleculen in wat dan ook kan wijzen en bepalen, en ga zo maar door. Dus je vindt voldoening. Zij onderhoudt je niet, maar zij onderhoudt je voldoende tot… wat? Tot de dood. Zij onderhoudt je binnen je raamwerk van tijd tot je ondergang.

Welnu, velen van jullie, en ik deed dat zeker heel vroeg in mijn leven, stelde vragen bij de notie dat mijn bestaan of mijn leven hier op deze planeet gebaseerd was op mijn vernietiging, gebaseerd was op het uiteindelijke bezwijken. Dat leek me altijd heel vreemd, het leek me krankzinnig. En je zou tegen me kunnen zeggen: “Wel, je komt er later wel achter” of “Dat is de wil van God” misschien, of “We weten dat niet” of “Dat is een deur waar je door heen kunt” of “Je zult op een andere plaats zijn” of welke redenen je me ook gegeven hebt. Het bevredigde me nooit. Ik voelde de frustratie van mijn bestaan in relatie met pijn. Dat was de vraag al heel vroeg voor mij, voor diegenen van jullie die misschien niet weten wie ik ben, het maakt werkelijk geen verschil, je zult toch geen gelijk hebben. Maar hopelijk zul je kunnen zien dat ik tot je spreek vanuit wat genoemd zou kunnen worden een lucide of Lichte denkgeest. Ik ben door een paar hele dramatische ervaringen heengegaan. Jullie glimlachen omdat velen van jullie mijn ervaringen kennen en inderdaad zelf ook deze ervaringen hebben. We komen uiteindelijk uit bij de uitspraak dat het hele proces dat ooit is onderwezen in het idee van het verwerven van kennis en gevorderde associaties van waarneming onvermijdelijk zal omvatten wat je christelijke mystiek zou noemen of transformatie van de denkgeest tot een nieuw bereik van bewustzijn.

 We lopen hier hard van stapel. Ik zou je liever de premissen geven aan de hand waarvan je deze conclusie zult zoeken. Het was voor mij heel duidelijk, en dit kwam heel vroeg in mijn levensfilosofie, misschien vanwege mijn vroege getuigenissen van massale sterfte met de atoombom en de ongelofelijke holocaust en alle dingen die samengingen met de vernietiging van individuele bewustzijnen. Maar het werd me duidelijk dat er geen oplossing was voor de betekenis van het leven als het uiteindelijk geassocieerd zou gaan worden met vernietiging. Maar toen ik dat onderzocht, vond ik in mijn denkgeest een verklaring – misschien zou je het een verklaring van onvermijdelijkheid noemen – van een heelheid, of een waarheid, of een God, of Liefde, of uiteindelijk van een enkelvoudig doel van Liefde en begrijpen – een ontologische, primordiale realisatie van heelheid die zich in ons allen bevindt die niet zou kunnen worden bevredigd geassocieerde slechtheid of geassocieerde afgescheidenheid, eenvoudig omdat uiteindelijk mijn denkgeest niet de conclusie wilde trekken van pijn en dood en ziekte en hebzucht en bezit in associatie met liefde. De wijzen waarop ik degenen van bewustzijn zag liefhebben en verliezen leken mij frusterend en onrechtvaardig. Ik heb mij heel vroeg afgevraagd waarom het is dat ik het altijd ben, en iedereen hier, die de dingen verliest waar hij van houdt, zodat hun werkelijkheid uiteindelijk gebaseerd moet zijn op… wat? Pijn en dood, verdorie!

Nu, ik begrijp dat de menselijke conditie van bestaan – de Master Teacher, Jezus, in de Cursus in Wonderen, noemt dit angst. Hij heeft eenvoudige uitspraken dat 

 

 

Verlichting

 

Inhoudsopgave

Voorwoord
De initiatie
Het mechanisme van het wonder
– Bellen
Zwarte gaten: tijd en eeuwigheid
– Een meesters academie
– Mevrouw Brown, Red Rock en Rover
– Droom een lichte droom
– Vrijmetselarij
– Wees mijn valentijn
– De heldere lichten zijn de Hemel
Geloof, graancirkels en hoofdstuk 17
– Christelijke verlichting

Chat openen
1
Schrijf hier je bericht of vraag
Hallo, wat kan ik voor je doen?